måndag 30 november 2009

Kantiang beach


Det har varit en söndag på vågorna. Vi har kört med tuk-tuk till de sydligare delarna av ön där det är höga berg och djupa dalar och jag känner mig ordentligt utmattad efter att ha suttit och hållit emot på vägarna. De surfingbrädor som grabbarna brukar ha instuckna under taket till tuk-tuken kom väl till pass i de höga vågorna nedanför restaurangen Same same but different vid Kantiang bay. För foto i detta inlägg står Cinna.

Efter lunchen ute vid kantiang skulle vi åka norrut mot Khlong Nin beach. Backarna var så branta att tuk-tukarna stannade och började krypa båkåt ett par gånger! Det var bara att luta sig framåt och ta backarna med ettans växel och full gas. Och ungarna tyckte det var skoj att springa bakom och putta på som tur var. Efter att ha kört vägsträckan mot Khlong Nin skulle jag kunna utöka listan över restauranger i bloggen med t ex Laid back, Same same but different och det mer exotiska Tiger cave restaurant.
Mor och dotter

Väl framme vid restaurangen på Klong Nin möttes vi av trevlig service och härlig atmosfär. Vi satt och åt glass på kuddar i små bås med låga bord - med havet, de brusande vågorna och de surfande ungarna nedanför. Det fanns tillgång till dusch, massage och sköna solstolar för den som är gäst här.

Här sitter vi och äter glass och frukt det är jag, Ella, Alex, Kate, Erik och Vilma.

söndag 29 november 2009

Ella rider elefant

När vi vaknade i morse blev jag och Ella upphämtade för att åka och på äventyr. Vi skulle hälsa på elefanterna och rida ut i djungeln. Det var en upplevelse för Ella att rida elefant för första gången.

lördag 28 november 2009

Bad i badbalja

När termometern visar 33 grader som den gjort senaste tiden behöver man ta ett svalkande bad. Vi har lånat en balja, så nu kan Ella bada i skuggan medan mamma svettas i solen.

Mot kvällen rörde vi oss längs stranden i sällskap av Cinna med döttrarna Vilma och Kate. Cinna bloggar HÄR Vi åt jättegoda grillspett med biff/kyckling/räkor, bakad potatis och sås för en billig slant. Efter maten gick vi till Paff's bar och drack fruitshakes.

Fågelburen, som Cinna har låtit måla och försett med ljuslyktor så här lagom till advent, väckte en del uppståndelse på väg hem. Erik köpte en laserpekare som lyste upp lite i mörkret när blixt saknas i kameran.

fredag 27 november 2009

Svenska caféet


Fredagsavslutning på skolan och efteråt åkte vi till Café Aroy, det svenska caféet. Ungarna var lättade över att veckans slit är över. Nu kommer helgen med nya utmaningar, kanske får vi med oss the rich bitch Cinna med ungar till en beach längre söderut.

Laila som äger svenska caféet hade tänkt att hon skulle sälja det, men har backat och fortsätter driva caféet som vanligt. Gott att veta att hennes hemlagade köttbullemackor, kanelbullar och chokladkakor kommer finnas kvar.

torsdag 26 november 2009

Värmen tillbaka















Här är det svårt att ta in att det alldeles snart är 1:a advent, det finns inget som tyder på det... men Stefan har lovat ta med sig glögg, pepparkakor och sådant ner så att vi får lite julstämning!

Vi har badat i havet och tagit de höga vågorna med gummibåten sedan lattjat med kompisarna i poolen, ätit middag i solnedgången på Catfish - stället där man går igenom en bokaffär och innanför den ligger restaurangen. Mysigt att sitta och blicka ut över havet och Lanta Noi.

onsdag 25 november 2009

Har fått barnvakt



'
Jag har börjat på yoga 3 dagar per vecka 2 timmar varje gång. Medan jag är på yogan kommer barnvakten Moth och leker med Ella. Vi känner Moth sedan tidigare då han jobbade på franska cafeét, en rar och duktig kille. Han ordnar transfer från Krabi när du kommer Stefan.

tisdag 24 november 2009

Gympa på stranden











Old Town & Silver Jewellery










I söndags tog vi en utflykt till Lanta Old Town som ligger på östra sidan av ön. Staden är över hundra år gammal och riktigt mysig, den ligger vackert med havet åt flera håll. Trähusen som kantar gatorna är byggda i två våningar med pelare och loftgångar och gör att delar av staden mest liknar en gammal vilda västernstad.

Vägen mot Old Town är sista sträckan lerig och svårframkomlig. När man närmar sig staden ligger det en silversmed på vänstra sidan, just innan asfalten börjar. Där stannade vi och pratade med Jessi och Tak som har startat Silver Jewellery & Café för 5 månader sedan. De lever och arbetar tillsammans i det lilla huset mitt i djungeln och har designat vackra silversmycken med malakit, månsten och andra stenar som de säljer. Mycket trevliga, värt ett besök!
.

lördag 21 november 2009

Marknadsdag

Jag och de minsta åkte till marknaden där vi fick kryssa fram mellan kött och fisk i alla former, frukter, kläder... Lukterna är starka. Musiken är hög. Trängseln är överallt. Regnandet de senaste dagarna har gjort marken lerig och stora palmblad var utlagda för att gå på i den värsta sörjan.

Efter inköp av foppatofflor åt Alex och Ella, vattenspruta åt Alex och klänning åt mamma lunchade vi stekt fisk med ris och drack morotshakes på Lanta Sea Food.

Fick slut på bensin på hemvägen och stannade för att tanka. På macken var alla trevliga, servicen bra och priset väl överkomligt. Full tank för 100 bath som motsvarar 20 kr. Vad kan det kosta att tanka fullt hemma, klart dyrare är det i alla fall.

fredag 20 november 2009

Farsoter och sjukdomar

Svininfluensan känns långt borta just även om möjligheter till vaccin härnere ska finnas. Vi har missat det mesta av nyhetsrapporteringen men nu kommer familjer hit som hunnit vaccinerat sig innan resan.

Denguefeber är ett virus som orsakas av infekterade mygg och ger hög feber. Den andra gången blir man riktigt sjuk och riskerar, om febern slår till en tredje gång, ett livshotande förlopp. En bofast grannes dotter har drabbats två gånger och i det läget har de bestämt sig resa ut ur landet, åtminstone för ett tag, vilket inte är helt lätt då de har hus och driver företag härnere. Samtidigt ökar spridningen infekterade mygg kan finnas i höjd med Tyskland. Men vaccin ska vara på väg.

Magsjukan har drabbat vår familj, den slog till nog så hårt i alla fall just medan den pågick. Det började i förrgår natt då Ella var sjuk och kräktes, sedan jag och i natt till sist Erik. Klarat sig helt har Alex, underligt nog. Just nu är vi utmattade men håller sakta på att repa oss. Ska ta hand om all tvätt och svara på gamla mail idag.

onsdag 18 november 2009

Thailandsfrukter


"Livet här ställer inga höga krav: du vaknar, äter färsk frukt till frukost och lägger dig tillrätta i solstolen."

Vi har fått färska frukter hem till dörren i en vecka.

Fruktbrickan kan se ut som på bilden. Melon, ananas, bananer eller mango brukar finnas med samt en del nya frukter som vi aldrig ätit tidigare se thaifrukter

Ella 10 mån


Ella gillar att kalasa på små fyllda munkar från Ban café.

Nu är Ella 10 månader och kan säga brrr om lilla bilen och förstår allt fler ord. När hon tar första stegen är osäkert men kanske låter det vänta på sig tills pappa är med, han kommer 6 dec.



På eftermiddagen skulle vi åka till Relax bay med några vänner. Erik och Alex stanna hemma för att spela klart monopol, köra på datorn och göra läxor..


Jag och Ella körde ut till Relax bay tillsammans med Ludvig 20 mån, Malva 3,5 år, Katrin och Henrik. Det småregnade men vi bestämde oss för att åka ändå, och barnen trivs ju bra när solen inte är så het.


Blev ingen tårta idag men Ella lät sig väl smaka på färska frukterna vi hade med som matsäck. På restaurangen fanns jättehumrar med långa tentakler ovan vattenytan, spännande för barnen..













Efter maten blev det en massa lek, bus och simträning i poolen. Ella klarade sig bra med de lånade runda simpuffarna.

Skylten vid poolen, som uppmanar till tyst bad, är larvigt skojig "people sleeps around the pool" !

tisdag 17 november 2009

Skönt att stretcha

Efter rugbyn på veckans idrottstimme var det bra att stretcha innan alla kastade sig i vågorna för lite svalka.

Längre bort på stranden var det surfare. Bräda och paddel kan hyras per timme. Det vore kul att testa nu när vågorna är höga!

måndag 16 november 2009

Utvecklingssamtal

Måndag och utvecklingssamtal på skolan. Går framåt i bra fart för båda, Alex gillar matlagning bäst och Erik tycker kemi är mest intressant. Medan mötena varade fick Ella komma och hälsa på i förskolans bungalow, där hon stortrivdes bland klossar och duplo. För att börja på förskolan behöver barnen vara 2,5 år så vi är välkomna igen hösten 2011.


Thaiboxning kom vi iväg på när utvecklingssamtalen var klara, idag till ett annat ställe utanför Long beach där vi mest kollade in stället och tittade på andra som boxades. Jag köpte de här snygga skjortsen.
´
Senare på kvällen blev det styrketräning och bad i poolen utanför fitnesscenter. Nej, det är inte för varmt för att träna!

söndag 15 november 2009

Prenumererar på Kalle Anka

Helgen har varit solig och varm cirka 30-33 grader. Trivs som fiskarna i vattnet gör vi i villan och så har vi hängt en del vid poolen förstås. Här plaskar vi i bubbelpoolen.

Att vakna på morgonen i villan och gå ut på den soliga altanen på baksidan känns bara bra. Lagom till frukost kommer fruktbricka och juice, som levererats hem de senaste dagarna, på prov först
ev kommer de börja köra ut nybakat bröd senare...




Ella vill gärna ta hand om de Kalle Anka pocket som grabbarna prenumererar på. Vi får post hit ungefär tre gånger i veckan - samt ofta på söndagar! När vi satt vid hotellrestaurangen idag kom det 2 stora kuvert med eftersänd post från Sverige till oss. Tidningar vi prenumererar på är newsweek, makemagasine, äventyrliga familjer och kalle anka... det räcker just nu.


I fredags öppnade Bambi, en ny restaurang på Long beach. Det bjöds på gratis buffé med grillat och dragshow, man betalade för dricka. Billigare har vi nog aldrig ätit i Sverige ens på IKEA...